ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Ο αιφνιδιασμός, η αμηχανία και ο καραγκιόζης

= ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Περνάει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2023; 

Εκεί που όλοι ανέμεναν ότι χθες θα δινόταν η τελική απάντηση των κομμάτων για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήρθε από το πουθενά νέα αναβολή που μεταφέρει τις αποφάσεις της Βουλής για τον Ιανουάριο. Και εκεί ξεκίνησε ο νέος πόλεμος, οι συζητήσεις για άγριο παρασκήνιο και για νέα σενάρια. 

Οι ξεχασμένοι πέντε μητροπολιτικοί δήμοι (την Κερύνεια την εγκαταλείψαμε στην κατοχή;) που προωθούσε ο μακαρίτης ο Χάσικος επανήλθαν θριαμβευτικά, τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδα γιατί η συμφωνία για προώθησή τους έχει ακόμα μακρύ δρόμο. Αυτό όμως που σκιάζει κάποιες πολιτικές ηγεσίες δεν είναι ο αριθμός των δήμων, το ΑΚΕΛ ούτε να ακούσει δεν θέλει για τους 5-6 μητροπολιτικούς δήμους. Ωστόσο η σκέψη ότι υπάρχει ένα πάρε-δώσε μεταξύ ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ για την τοπική αυτοδιοίκηση με προέκταση τις προεδρικές του 2023, σήμανε συναγερμό στο ΑΚΕΛ. Κοινώς, τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν. 

Όπως μου έλεγε η κυρία Γιαννούλλα, η οποία ως γνωστόν ακούει όλα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του ΑΚΕΛ και ακόμα περισσότερα, οι υπηρεσίες του κόμματος με καθυστέρηση ανακάλυψαν ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν διαβουλεύσεις τόσο στο ΔΗΚΟ όσο και στον ΔΗΣΥ για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλούν μάλιστα και για κάποια επαναπροσέγγιση σε επίπεδο ηγεσιών η οποία οδήγησε στην απόφαση για υποβολή τροπολογιών και τελικά στην αναβολή της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση στην επιτροπή εσωτερικών. Τώρα τα κόμματα έχουν ένα δεκαήμερο για να αποφασίσουν πιθανές αλλαγές, τροποποιήσεις και νέες συνεργασίες από το επίπεδο των δήμων μέχρι τον… Λόφο. Στις 20 Δεκεμβρίου θα υποβάλουν τις τελικές τους τροποποιήσεις και εκεί θα ξεκαθαρίσει οριστικά που πάει το πράγμα.

Εκείνο πάντως που στο ΑΚΕΛ φοβούνται πολύ είναι την στάση του ΔΗΚΟ. Κάποιοι ήδη μιλούν για έναν έμμεσο αλλά σαφέστατο εκβιασμό από την πλευρά του πρίγκιπα Νικόλαου για τις διαβουλεύσεις που έχουν αρχίσει για τις Προεδρικές. Αυτό που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει στην Εζεκία Παπαϊωάννου είναι τη στάση των Οικολόγων. Το τρίτο κόμμα που ζήτησε να υποβάλει τροποποιήσεις μαζί με το ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τα τσακάλια του Στεφάνου είναι κατά πόσον οι Οικολόγοι κινήθηκαν από μόνοι τους, συγκυριακά ή υπάρχει κάποια άλλη, «ύποπτη» κινητικότητα. 

Όπως μου έλεγε η κυρία Γιαννούλλα, εντός της ημέρας ή το πολύ αύριο η κατάσταση για το ΑΚΕΛ θα έχει ξεκαθαρίσει για να μπορέσει η ηγεσία να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει στις δικές της ενέργειες. 

Η νευρικότητα πάντως και ο αιφνιδιασμός που δέχτηκε η Εζεκία Παπαϊωάννου ήταν εμφανέστατη από την αντίδραση του Δαμιανού αλλά και του Βύρα που έτρεξα να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Νουρή με επιστολές. Ο δε Δαμιανού με τη δήλωσή του ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Επιτροπή Εσωτερικών σε «πολιτικό καραγκιόζη» επιβεβαίωσε την αμηχανία των συντρόφων. 

Πίσω από τη διακήρυξη που θα υπογραφεί σήμερα στο Ισραήλ 

Σημαντικές είναι οι επαφές που θα έχουν σήμερα στο Ισραήλ οι Αναστασιάδης, Μητσοτάκης και Μπένετ στην πρώτη τους τριμερή συνάντηση. Κύπρος και Ελλάδα ανέμεναν με αγωνία αυτή τη τριμερή, μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ για να επιβεβαιωθεί η συνεργασία που είχε επιτευχθεί με την κυβέρνηση Νετανιάχου. Και αυτό γιατί είχαν προηγηθεί από τον Ερντογάν έντονες προσπάθειες επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ. 

Διπλωματική πηγή που γνωρίζει με ενημέρωσε πως Αθήνα και Λευκωσία είναι ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που έγιναν τους τελευταίους μήνες μεταξύ των τριών χωρών. Τόσο ο Χριστοδουλίδης, όσο και ο Δένδιας είχαν επαφές στο Ισραήλ και με επισκέψεις και με συναντήσεις, όχι μόνο για διπλωματικά θέματα. Ο καρπός των προσπαθειών τους είναι η Κοινή Διακήρυξη που αναμένεται να υπογραφεί σήμερα μεταξύ των τριών χωρών για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει μεν τις άριστες σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών αλλά, κυρίως την απόφασή τους να συνεργαστούν κόντρα στις τουρκικές αντιδράσεις, σε μια στρατηγική σχέση για να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή. Κυρίως στα θέματα ενέργειας και ασφάλειας. Μια συνεργασία που και οι τρεις την έχουν ανάγκη, όπως φαίνεται να έχουν διαπιστώσει στο υψηλότερο επίπεδο.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση